DIRK M. VANWALLE

De auteur, Dirk Vanwalle werd in december 1947 geboren te Waregem als 2de jongste telg van vijf kinderen.

Hij studeerde Latijns-Griekse humaniora aan het St Amandscollege te Kortrijk en volgde daarop een bijzonder wetenschappelijk jaar bij broeder Stanislas (Frans) Drijkoningen te Gent als voorbereiding op zijn latere studies. Hij huwde en begon daarna zijn studies burgerlijk werktuigkundig ingenieur in de Plateaustraat aan de Universiteit van Gent. Ondertussen volgde hij als vrij-student de lessen aan de Vlerick management school die toen in dezelfde Plateaugebouwen te Gent gelegen was. Na zijn studies werkte hij enkele jaren in het managementteam van de Kortrijkse families Versavel en Descamps, de toenmalige eigenaars van NV COBAR-BARCO SA te Kortrijk-Kuurne en was er medeverantwoordelijk voor de productie planning, het voorraadbeheer en de introductie van nieuwe software in het bedrijf.

In 1977 maakte hij de grote sprong naar Brussel als zelfstandig senior consultant in de industriële strategie & marketing, waar hij rechtstreeks werkte voor het studiebureau Sobemap SA en voor McKinsey Cy. Hij schreef o.a. het macro-economische textiel-herstelplan voor de Belgische sectoren tapijten en meubelstoffen in 1978 - 1980, adviseerde het kabinet economische zaken voor de herstructurering van diverse bedrijven in moeilijkheden en was in 1980-83 eerste adviseur van ITCB (Het Belgisch Textielplan) te Brussel. 

Midden 1983 stapte hij op 35 jarige leeftijd, samen met zijn leermeester van Sobemap ir. Frans Devogel in zijn eerste overname, KTM (KKS-AFW) te Kortrijk en nam sindsdien een aantal grote en kleine bedrijven in moeilijkheden over en verkocht ze na sanering of liquideerde ze.

 

Eind 2005 deed hij zijn laatste overname, een internationaal bedrijf van aircraftrefuellers en dispensers voor de luchthavens, saneerde het bedrijf en verkocht het begin 2011. Gedurende zijn ganse actieve loopbaan studeerde hij - als het even kon - wat bij in de wiskunde en theoretische natuurkunde, als hobby en “om zijn geest wat aan te scherpen”. Bij het lezen van de prachtige Nederlandse Van Veen serie over de grote wetenschappers en hun Nobelprijswinnaars geraakte hij vanaf 2000 in de ban van de quantum fysica, maar hij was ontgoocheld over de beschikbare en te populaire literatuur die niet diep genoeg ging in het ontrafelen van het mysterie. De aha-erlebnis kreeg hij bij het bestuderen van het experiment van Young, de Planck-constante, de constante lichtsnelheid, superpositie en complementariteit van golven en deeltjes, het energie quantum, de Broglie en Schrödinger golfvergelijking, het Pauli-verbod, de Heisenberg matrixmechanica, de vastheid van materie, qubits en de quantum computer, de kosmische constante, zwarte gaten, donkere massa en energie, verstrengeling en de relativiteitstheorie.

 

Dit deed hem besluiten om zijn vele bestaande nota’s en teksten hierover om te zetten en te herwerken in boekvorm voor zijn 4 kinderen en zijn 10 kleinkinderen, waarvan hij hoopt dat er enkele of toch één ervan op termijn zijn passie zal kunnen delen. Hij beaamt het gezegde van Richard Feynman, Nobelprijswinnaar en pionier van de relativistische quantum mechanica, wanneer deze zegt: “Diegene die denken dat ze de quantum theorie ten gronde begrijpen, hebben er niets van gesnapt!” Men stuurt mensen naar Mars maar ook in deze zijtak van de wetenschap kan niemand ons (voorlopig) uitleggen wat “zwaartekracht” en “quantum verstrengeling” in zijn fundament eigenlijk is en waarom het zo werkt! Ons brein is nog niet helemaal klaar voor deze contra-intuïtieve manier van denken, maar de toepassingen van deze wetenschap in de geneeskunde en de communicatie brengen ons wel mijlpalen verder naar de huidige nieuwe technologieën die we dagelijks gebruiken en hopelijk naar een nieuwe en betere toekomst. Een uitermate boeiend verhaal voor de vele liefhebbers en de enkele freaks onder ons. (MHJ)

© 2023 by Sciencebooks.eu. Proudly created with Wix.com

SCIENCEBOOKS.EU                                                                      p/a IMACON NV    President Rooseveltplein 21/ 3 B-8500 Kortrijk, Belgie