DIRK M. VANWALLE
Dirk Vanwalle (°Waregem, 1947) was de 2e jongste telg van vijf kinderen en studeerde Latijns-Grieks humaniora aan het Sint- Amandscollege te Kortrijk. Hij volgde een bijzonder wetenschappelijk jaar bij Stanislas (Frans) Drijkoningen te Gent en begon aan zijn studies burgerlijk werktuigkundig ingenieur aan de Universiteit van Gent, waar hij als vrije student ook de lessen volgde aan de toenmalige Vlérick school.
​
Na zijn studies werkte hij enkele jaren in het managementteam van de Kortrijkse families Versavel en Descamps, de toenmalige eigenaars van NV COBAR-BARCO SA te Kortrijk-Kuurne. In 1977 maakte hij de grote sprong naar Brussel als zelfstandig senior consultant in de industriële strategie & marketing, waar hij werkte voor het studiebureau Sobemap SA en McKinsey Cy. Hij schreef in 1978-1980 het macro-economische reconversieplan voor de Belgische textielsectoren tapijten en meubelstoffen, adviseerde samen met de studiebureaus het kabinet economische zaken voor de herstructurering van tal van bedrijven in moeilijkheden en was in 1980-83 eerste adviseur van ITCB (Het Belgisch Textielplan) te Brussel.
​
Begin 1983 stapte hij op 35-jarige leeftijd, samen met zijn leermeester van Sobemap ir. Frans Devogel in zijn eerste overname, KTM (KKS-AFW) te Kortrijk en nam sindsdien een aantal grote en kleine bedrijven in moeilijkheden over en verkocht ze terug na sanering of liquideerde ze. In 2006 deed hij op bijna zestigjarige leeftijd zijn laatste overname, een bedrijf in aircraft-refuelers & dispensers voor de internationale luchthavens, saneerde het bedrijf en verkocht het in 2011.
​
Gedurende zijn ganse actieve loopbaan was hij gepassioneerd door de kracht van de wiskunde en de theoretische natuurkunde en begon zich vanaf 2000 te verdiepen in de studie van de relativiteitsleer, de quantumfysica en de kosmologie. Hij besloot dit alles neer te schrijven voor zijn 4 kinderen en 11 kleinkinderen en bracht in 2015 zijn eerste boek uit: “<quantum|fysica@home>, de grote verwondering”. Het was een uit de hand gelopen hobby, naast zijn grote passie voor golf!”.
​
Hij staat achter het gezegde van Richard Feynman, Nobelprijswinnaar en pionier van de relativistische kwantummechanica: “Diegene die denken dat ze de kwantumtheorie ten gronde begrijpen, hebben er niets van gesnapt!” De geniale Elon Musk stuurt straks mensen naar Mars, maar in dezelfde wetenschap kan niemand ons uitleggen wat “zwaartekracht” en “quantum verstrengeling” eigenlijk zijn en waarom het zo werkt! Ons brein is nog niet helemaal klaar voor deze contra-intuïtieve manier van denken, maar de toepassingen van deze wetenschappen in de geneeskunde en de communicatie brengen ons wel mijlpalen verder naar de nieuwe hedendaagse technologieën en hopelijk ook naar een nieuwe en betere toekomst.