top of page
<QUANTUM|FYSICA@HOME>
boek <QUANTUM|FYSICA@HOME>, auteur DIRK VANWALLE

Titel boek: <QUANTUM|FYSICA@HOME>, de grote verwondering.

Productie: MEDLIEN GC S.L., C./ Dr. Gregorio Marañon 10, 35100 San Bartolome de Tirajana, Gran Canaria (Esp), CIF: ES  B35-666-569.

Distributie: Sciencebooks.eu, p/a IMACON NV, President Rooseveltplien 21, B-8500 Kortrijk.

Printing recto-verso quadri: INNIGROUP, Industrielaan 5, B-8501 Heule (Be). www.innigroup.com 

Copyright © 2015 Concept, structuur & inhoud: ir. Dirk M. Vanwalle, B-8500 Kortrijk.

Toestemming wordt verleend tot het kopiëren,  verspreiden en/of  wijzigen van dit document onder de bepalingen van de © GNU Vrije Documentatie Licentie, versie 1.3 of iedere latere versie uitgegeven door de Free Software Foundation. Een kopie van de licentie is terug te vinden op http://www.gnu.org/licenses/fdl.txt. Er zijn in de tekst at random aanvullende bepalingen van toepassing zoals o.a. © Creative Commons, Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported (cc BY-SA 3.0) http://creativecommons.org /licenses/by-sa/3.0/deed en andere in de tekst gespecifieerde copyrights. Bronnen en copyrights dienen altijd vermeld te worden.

Private oplage voor educatieve documentatie, opleiding en studie, niet in de handel verkrijgbaar.

Datum eerste druk: 15 November 2015 - Vierde druk gepland begin 2018

ISBN-EAN NUMMER: 9789090293486

Wat is quantum fysica?
Voor wie is dit boek bedoeld?
Voorwoord
Waarove gaat het?
Dankwoord
BESTELBON

 

Een herdruk in beperkte oplage is opnieuw beschikbaar.

Prijs per boek : € 85 / boek (incl. BTW en verzending)

Het boek is ook te verkrijgen als ebook (pdf).

Prijs:    € 45 / boek (incl. BTW)

Bestellen kan door

  • Klik op knop KOOP NU, de bestelbon opent in een afzonderlijk venster, klik in het vak DATUM, vul uw data aan en navigeer vervolgens met de tabtoets naar de in te vullen velden, sla het document op.
    of
    Klik op knop KOOP NU, de bestelbon opent in een afzonderlijk venster, print de PFD-file en scan het ingevulde document.
    Email het ingevulde document op naar secretariaat@vanwalle.be en betaal volgens de instructies op de bestelbon.

  • Of contacteer ons via de contactpagina

De netto-opbrengsten gaan integraal naar de actie: “Kom op tegen Kanker".

WAT IS QUANTUM FYSICA?

 

Quantum fysica en mechanica is één van de meest boeiende takken van de wetenschap en gaat over de nieuwe natuurkunde, de kennis van het oneindig kleine tot het oneindig grote!

Van energie quanta en quarks tot  zwarte gaten en  de Hawking straling, Q-bits, de stringtheorie, quantum dots, quantum cryptografie, teletransportatie en de quantum kosmologie.

 

Een  boek, dat  een  volledig overzicht geeft  vanaf het  ontstaan ervan met Planck, Einstein, Schrödinger, Bohr, Feynman, Dirac en zovele andere genieën tot het huidige standaardmodel van de natuurkunde, waarbij men wanhopig op zoek gaat naar de quantum zwaartekracht, het  ontbrekende  stukje van de puzzel van de “theorie van alles”! Tienduizenden wetenschappers over de hele wereld zijn op heden constant bezig dit domein verder te exploreren met vallen en opstaan.

 

Jaarlijks wordt de Nobelprijs voor de Natuurkunde  uitgereikt,  bijna altijd over nieuwe ontdekkingen binnen dit boeiende terrein.

RECENSIES

 

‘Als marsmannetjes zouden bestaan, zouden ze ook wiskunde onderwijzen'. Je ziet het Albert Frère nog niet zo gauw doen: een bedrijf saneren aan de hand van een zelfbedacht algoritme. De Kortrijkse ingenieur Dirk Vanwalle maakte gebruik van zijn inzichten in de wiskunde en kwantumfysica om de bedrijven die hij opkocht te herstructureren. Over zijn passie voor de wetenschap schreef hij nu een kloek boek ‘voor zijn kleinkinderen’. Een gesprek over gloeilampen, elementaire deeltjes en het geloof in de eenvoud der dingen.

Soms krijg je een boek voor je waarvan je schrikt. Dat was het geval met de 687 pagina’s dikke turf “Quantumfysica@home” van de gepensioneerde  ingenieur Dirk Vanwalle (68). Het in de uitgeverswereld geldende adagium dat je per wiskundige formule in een boek een paar  procenten van je potentiële lezers verliest, gooide Vanwalle ongegeneerd overboord. Een klein derde van zijn boek bevat pagina’s waarvan de auteur zelf stipuleert dat ze uitsluitend ‘voor de wiskundig gevormde lezer’ bestemd zijn. Hier geen concessies aan de popularisering, een bestseller zal dit boek niet worden. Toch maakt  Vanwalle zich sterk dat hij het allemaal uitgelegd krijgt. Hij is geen abstract theoreticus, maar als opkoper en saneerder van bedrijven gepokt en gemazeld in het harde zakenleven. Zijn eerste bedrijf, een meubelstoffenzaak, kocht hij in 1983, de laatste twee nam hij over in 2006 en verkocht hij in 2012: een bedrijf voor tank- en containerbouw en een ander voor vliegtuigbrandstofbevoorrading. Dirk Vanwalle: zakenman met een passie voor kwantumfysica.

 (DIRK DRAULANS, KNACK 10 februari 2016)

 

"Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om vanuit de UGent onze felicitaties te uiten met uw publicatie. Wij zijn ervan overtuigd dat uw boek een meerwaarde zal bieden om het brede publiek vertrouwd te maken met een complex vakgebied zoals kwantumfysica. Als wetenschappelijke instelling kunnen wij dit enkel toejuichen." (Kristof De Moor, Directeur Bestuurszaken UGent, november 2015)

 

“Laat u verleiden en meeslepen door deze boeiende geschiedenis en evolutie tot op heden. Een bijna encyclopedisch boek om te raadplegen en rustig nu en dan een hoofdstuk te lezen en uit te diepen, geen roman, geen sciencefiction maar een beschrijving van ons beeld van de werkelijkheid, zoals wij die als mens zien en bestuderen. We hebben dagelijks te maken met de quantumfysica, in de geneeskunde, onze auto, gps, gsm, camera, televisie en alle mogelijke meetinstrumenten en communicatiemiddelen. Ontelbare technologische toepassingen zijn een direct gevolg van de quantum verschijnselen.

De omvangrijke index helpt u ontelbare begrippen op te zoeken en de inhoudstabel geeft u een gestructureerd overzicht van het boek dat logisch is opgebouwd en stap voor stap de verschillende verschijnselen, theorieën en toepassingen uitlegt. Een aantal zeer interessante en nuttige bijlagen vervolledigen het geheel. Een uitermate boeiend verhaal voor de vele liefhebbers en zelfs de enkele freaks onder ons. Een prachtig naslagwerk dat niet mag ontbreken in uw bibliotheek.” (Ruth Vandenberghe, Kortrijk)

 

“Voor iedereen die nieuwsgierig is en nog wat wil bijleren. Dit boek is als een encyclopedisch naslagwerk, zowel bedoeld voor de geïnteresseerde leek, die er iets meer over wil weten of sommige onderwerpen beter wil begrijpen, als voor de meer wiskundigen en wetenschappers, die hun geheugen even willen opfrissen en zelfs enkele oefeningen kunnen maken. Sla de wiskunde over indien u zo geen knobbel hebt, want de opbouw en de tekst verschaffen u alle nodige uitleg rond de verschillende topics.” (de auteur)

Een paar jaar terug kocht ik het boek Quantumfysica en gezien de kwaliteit van dit prachtig werk mij zeer aansprak, 

wens ik nu ook het nieuwe boek van ir. Vanwalle aan te kopen: "Wie niet naar de sterren kijkt, zal nooit de Aarde zien".

(Claude Bataillie, ACO)

 

VOOR  WIE  IS  DIT  BOEK BEDOELD?

Voor iedereen die nieuwsgierig is en nog wat wil bijleren.

Dit boek is als een encyclopedisch naslagwerk, zowel bedoeld voor de geïnteresseerde leek, die er iets meer over wil weten of sommige onderwerpen beter wil begrijpen, als voor de meer wiskundigen en wetenschappers, die hun geheugen even willen opfrissen en zelfs enkele oefeningen kunnen maken over o.a. de golfvergelijking van Schrödinger, relativiteitsberekeningen of hermitische operatoren e.a. En sla de wiskunde over indien u zo geen knobbel hebt, want de opbouw en de tekst verschaffen u alle nodige uitleg rond de verschillende topics.

WAAROVER  GAAT  HET?

Over merkwaardige verschijnselen in de natuur… het experiment van Young, Maxwell, Lorentz, de Planck constante, het onderscheid tussen elektromagnetische straling en radioactiviteit, de constante lichtsnelheid, superpositie en complementariteit van golven en deeltjes, het energie quantum, de Broglie en Schrödinger golfvergelijking, Heisenberg, de vastheid van materie, straling, koolstofdatering, het verschil tussen de zwakke en sterke kernkracht, zwarte gaten, kosmische straling, donkere massa en energie, supergeleiding, verstrengeling, de relativiteitstheorie en zelfs de relativistische quantum mechanica voor de echte fanatiekelingen onder ons! Ook nanotechnologie, nieuwe materialen zoals grafeen, quantum scheikunde en zelfs quantum biologie komen aan bod, hoe vogels en dieren zich oriënteren in hun trektochten, gebaseerd op de quantum theorie, teveel om hier allemaal op te noemen.

HOE  LEES  JE  DIT  BOEK?

Een boek om te raadplegen en rustig nu en dan een hoofdstuk ter hand te nemen en uit te diepen, geen roman, geen sciencefiction maar een beschrijving van ons beeld van de werkelijkheid, zoals wij die als mens zien en bestuderen.

We hebben dagelijks te maken met de quantum fysica, in de geneeskunde, onze gps, gsm, tv’s en alle mogelijke communicatie middelen, ontelbare technologische toepassingen zijn een direct gevolg van de quantum verschijnselen.

De indextabel helpt u begrippen op te zoeken en de inhoudsopgave geeft u een gestructureerd overzicht van het boek dat logisch is opgebouwd en stap voor stap de verschillende verschijnselen, theorieën en toepassingen uitlegt.

Een aantal zeer interessante en nuttige bijlagen vervolledigen het geheel!

Een prachtig naslagwerk dat in iedereen zijn bibliotheek moet staan.

 

VOORWOORD

 

De quantum fysica is zeker niet het gemakkelijkste onderdeel van de fysica in het algemeen. Heel wat studenten en professoren leverden grote inspanningen om de quantum fysica te begrijpen, om daarenboven, langs heel wat vulgarisatie, de toepasbaarheid in te zien. De schrijver is hierin buitengewoon geslaagd, dankzij zijn vorming als burgerlijk ingenieur.

Hij schetst een historisch overzicht van de fysica in het algemeen en toont aan hoe wondermooi de quantum fysica past in dit geheel. Zo vermeldt hij eveneens de pogingen van Bohr, Heisenberg en Schrödinger om de quantum theorie nu eens te steunen om dan verder in andere toepassingen af te breken.

Hij stelt zelfs deze verschillende theorieën naast elkaar om duidelijk het verschil te maken in toepasbaarheid van de oude theorie in vergelijking met de quantum theorie.

Dit boek is zeker geen kopie van zoveel andere werken op dit domein. Door zijn excellente keus van eenvoudige toepassingen en vrij prachtig drukwerk wordt de lezer steeds geboeid.

 

Prof. dr. em. Oswald Leroy, KUL Kortrijk Leuven

30 augustus 2015.

 

DANKWOORD

 

Een uit de hand gelopen hobby van vele jaren studie en twee jaar intens werk. Een diepe interesse in de exacte wetenschappen die aanleiding heeft gegeven tot een nog grondiger studie van de prachtige en boeiende evolutie van de quantum mechanica, de nieuwe fysica waarvan we de toepassingen onbewust tientallen malen per dag gebruiken.

Dit boek was niet mogelijk geweest zonder hulp, niet alleen bij het verzamelen en aaneenrijgen van de diverse topics, maar vooral van het team dat achter mij stond bij de eindredactie.

Hierbij mag ik zeker volgende personen niet vergeten te bedanken. Eerst en vooral mijn oud leraar en eerste motivator Professor dr. Em. Oswald Leroy KUL Kortrijk Leuven, mijn leeftijdsgenoot Carlos Denijs, master in de wiskunde en Jef Vandenberghe, master in de theoretische fysica voor hun nalezing en nuttige adviezen.

Ik dank ook dr. Antoon Lambrecht, medisch diensthoofd radioradiotherapie en dr. Ignace Billiet, urologische centrum, AZ Groeninge Kortrijk voor enkele typische bijdragen in het domein van de geneeskunde.

In het bijzonder dank ik mijn echtgenote Christine Eeckhout die mijn taal en zinsstructuur verbeterd heeft en mijn administratieve rechterhand Mieke De Praeter, die de lay-out en alle klusjes daarnaast heeft afgerond en gefinaliseerd.

Ik verontschuldig mij bij de geïnteresseerde lezer voor de eventuele fouten of tekortkomingen die zij nog zouden ontdekken bij het lezen van dit omvangrijke werk. Ik sta altijd open voor uw suggesties.

Ik draag dit boek bij leven en welzijn op aan mijn 10 kleinkinderen Bob en Vic - Zoë en Bo - Nora, Josse en Suzanne - Lea, Mine en Niki.

Ir. Dirk M. Vanwalle,

15 november 2015.

INDEX

 

Open pfd-file.

INHOUDSOPGAVE

Open pfd-file.

Bestelbon
Recensies
Index
Inhoud
Hoe lees je dit boek?
bottom of page